Dubbelmarinerad oxfilé
4 portioner
500 g oxfilé
Marinad 1:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
0,5 tsk salt
2 msk rapsolja
1 tsk socker
Marinad 2:
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
2 dl rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 dl finhackad bladpersilja
2 msk avrunnen kapris
Putsa filén från stora hinnor och blanda samman ingredienserna till första marinaden.
Marinera köttet i minst 3 timmar, vänd då och då. Bästa resultatet fås om kött och marinad läggs i en plastpåse. Sug sedan ut luften och knyt till.
(Har man bråttom så blir det inte på något sätt äckligt om man inte hinner marinera så länge - en hel del smak tränger in då man steker köttet. Det kan också ligga i marinaden över natten om man har mycket tid)
Sätt ugnen på 125º.
Bryn köttet i stekpanna. och låt det sedan gå färdigt i ugnen till det blivit 57-65º. Vid 63º brukar det ha en fin jämn rosa färg som uppskattas av många.
Låt vila en stund och skiva i ganska tunna skivor
Blanda samman ingredienserna till nästa marinad
Lägg skivorna i en form och slå över marinaden. Ställ kallt.
Marinera filén ett tag, helst minst 4 timmar. Ös köttet ett par gånger.
Vid serveringen läggs skivorna vackert på ett fat och lite marinad hälls över.
Lägg gärna några kvistar bladpersilja som dekoration
Om jag gör detta till många så brukar jag göra marinad 1 enligt receptet, dvs om jag gör till 20 personer tar jag receptet på marinad 1X5. Däremot brukar jag inte förmera receptet till marinad 2 lika mycket. Jag tycker inte det behövs 1,5 liter marinad till 2,5 kg kött utan till 25 personer kanske jag nöjer mig med att ta det gånger 3 istället. Bara ett litet tips!
Detta receptet är vansinnigt gott och det funkar även att göra på t.ex. ryggbiff i bit men också på fläskfilé
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar