lördag 19 mars 2011

60-årskalas






Nu är fötterna väldigt trötta och axlarna värker en del efter en hel dags matlagning. Men jag är nöjd och gästerna var nöjda. Hoppas min trevliga, duktiga medhjälpare också är nöjd och glad och inte alltför trött.

Vi serverade fläskfilé med svampsås och vit chokladpannacotta med hallon till dessert.
Detta svampsåsrecept känner jag att fler borde få chans att prova.

Billys sås (med lite ändringar á la Lallamen)
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
2-3 msk smör
2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk grönpeppar
1 tsk fransk senap
1,5 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
Salt, peppar, maizena redning

Skiva svampen tunt. Fräs på ganska hög värme i smöret tillsammans med pressad vitlök. Smula ner grönpepparn. Häll över vatten och fond och koka ihop några minuter. Slå i grädden och småputtra - ju längre, desto godare. Smaksätt med soja och senap. Smaka av med salt och peppar. Om såsen känns tunn, red med maizena redning.

Pannacotta är en fantastiskt enkel dessert som alla kan fixa lätt. Allra enklast är att köpa gelésocker där gelatin och socker redan ingår. Då rör man ihop 4 dl grädde tillsammans med 1 dl gelésocker och t.ex. en tsk vaniljsocker. Kokar upp och låter koka en halv minut innan man häller upp i glas och låter stelna.

Här kommer ett recept på en vit chokladpannacotta som är aningens mer avancerat men ännu mer fantastiskt god.

5 dl grädde
3 blad gelatin
125 g vit choklad
2 msk strösocker
1/2 vaniljstång

Koka upp grädden tillsammans med vaniljstången och sockret. Lägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga några minuter.
Ta upp vaniljstången och lägg i chokladen bruten i bitar. Lägg även i gelatinet som först kramats ur. Rör om till chokladen löst sig och fördela sedan i fyra portionsglas.
Låt stå kallt och stelna, minst 3-4 timmar.

Själv älskar jag hallon så jag garnerar gärna med lite lättsockrade grovt mosade hallon och ett par citronmelissblad. Jordgubbar eller blåbär är också goda alternativ. Godast enligt mig är ändå något med lite syrlighet mot den lena gräddkrämen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar